Här är tio fakta du bör känna till om det vi idag tar för givet, och mer eller mindre styr våra liv.

Idag kan vi ta fram elektricitet med hjälp av vatten, vind och en hel drös av andra sätt. Vi på Verve vurmar särskilt för närproducerad och förnybar energi!  Men hur mycket vet du egentligen om fenomenet el? Här presenterar vi 10 fakta, som du kanske inte kände till innan!

 

1

Ordet elektricitet härstammar från det grekiska ordet bärnsten (elektron). Ordet myntades av William Gilbert år 1600 vid hans experiment med statisk elektricitet.

2

År 1746 genomförde Jean-Antoine Nollet ett experiment där 200 munkar bildade en cirkel (på 1,6 km i omkrets) och var ihopkopplade med järntråd. Han lät elektricitet passera genom dem och upptäckte att samtliga munkar fick en stöt samtidigt. Han drog slutsatsen att elektricitet färdas med mycket hög hastighet.

3

Enligt New York Times använde Google 2011 upp 0.013 av jordens el. Det motsvarar ungefär 200.000 hem.  

4

Om du använder Den lilla digitala klockan på en mikrovågsugn drar den totalt mer el under sin livstid än vad det gör att faktiskt värma din mat – förutsatt att mikrovågsugnen används efter genomsnittnig normalförbrukning.

5

2005 gick australiska Frank Clewer på en jobbintervju iförd nylonjacka och ullskjorta. Resultatet av denna kombination, tillsammans med företagets entrématta resulterade i att han råkade bygga upp 40 000 volt av statisk elektricitet. Detta i sin tur resulterade i brända mattor, smält plast och evakuering av byggnaden.

6

Eldflammor leder elektricitet.

7

Har du någonsin funderat över varför fåglar kan sitta på elektriska ledningar utan att få en stöt? Detta beror på att de inte rör någonting annat, och leder därför inte strömmen vidare. Skulle de vidröras av någonting annat, tex. andra elledningar, stolpen som den hänger på, eller marken, skulle de därför få sig en ordentlig stöt.

8

Den franska staden Albertvilles el kommer helt från Beufortost. Osten görs genom att tillföra bakterier till Vassle. Restprodukten av detta blir en slags biogas, som sedan förs vidare genom en motor som hettar upp vatten till 90°C, som i sin tur genererar elektricitet upp till 2800 MWh/år. Detta är nog med energi för att förse ett samhälle på upp till 1,500 människor. 

9

Den japanska professorn Koichi Takaki upptäckte att blixtnedslag kan fördubbla storleken och mängden på svamp i naturen. Han bestämde sig för att undersöka fenomenet och kom fram till att el tillgodoser marken med ett enzym som sporrar tillväxten.

10

Elektricitet introducerades i Etiopien 1896 då kejsaren Menelik II beställde två nyuppfunna elektriska stolar, som skulle användas till dödsdömda. Efter ett tag insåg han att stolarna i sig inte fungerade särskilt bra utan den kompletterande elektriciteten.

Närproducerat, småskaligt och klimatsmart!

Verve utmanar marknaden med ett nytt sätt att köpa och sälja el - som sluter cirkeln på ett hållbart sätt. Vi är en del av E.ON och med elavtal hos oss får du förnybar energi från en gård nära dig, som du själv väljer. Påslaget på elen går till den producent du själv väljer.