”Vi ser onekligen en stor potential för denna produkt som ekonomiskt är ytterst konkurrenskraftig och samtidigt  även är mycket estetiskt tilltalande.”

– VD Frederic Telander.

Som producent av småskalig, närproducerad solenergi, innebär detta ofta solcellsinstallationer. Det vanligaste är att man installerar dessa på sitt tak såsom våra producenter Nils-Gustav Nilsson, och Mikael och Marie-Louise BornéusDetta kan i sin tur innebära problem och huvudbry eftersom alla av olika anledningar inte har möjlighet att installera solceller på sitt tak. Nu har dock ett företag tagit till sig den utmaningen och istället producerat en solcellsfasad.

Företaget är SolTech Energy och deras affärsidé är från början att ta fram nya möjligheter för solceller, som både är smidigare och mer estetiskt tilltalande.
Nu har de i samarbete med Sapa Building systems utvecklat “SolTech fasad”. Denna är tänkt att ersätta traditionellt fasadmaterial. Positiva fördelar med lösningen är att den bara är marginellt dyrare än en traditionell putsad fasad. Alternativet att istället installera solcellerna utanpå existerande fasad blir betydligt dyrare och med längre återbetalningstid. SolTech räknar på att investeringskostnaden för deras fasad återfås inom ett år från det att den installerats.

Mer specifikt är sollcellsfasaden en ventilerad kallfasad, infäst i en aluminiumprofilram i matchande färg. Fasaden finns i färgerna grå, grön, terrakotta, blå, brons, guld och svart. Beroende på vilken kulör du väljer har den installerade fasaden en effekt på 100-123Wp/kvm.

Soltech tillverkar även speciella passbitar som möjliggör installation på en befintlig byggnad oavsett yta och utseende

Produkten lanserades på Nordbyggmässan den 10 april.

 

Tycker du att detta är en bra idé, men har inte möjlighet att installera varken solcellsfasad eller solceller på taket? Läs mer om hur du kan köpa upp överskottsel från våra småproducenter här.

Närproducerat, småskaligt och klimatsmart!

Verve utmanar marknaden med ett nytt sätt att köpa och sälja el - som sluter cirkeln på ett hållbart sätt. Vi är en del av E.ON och med elavtal hos oss får du förnybar energi från en gård nära dig, som du själv väljer. Påslaget på elen går till den producent du själv väljer.