Att använda sig av energisnål julbelysning är ett sätt för att skapa en mer hållbar jul. Med det sagt är det dags att byta ut glödlamporna mot LED-lampor i exempelvis ljusen i ljusstakar och adventsstjärnor. Detta ger en stor effekt.

Elförbrukningen i traditionella glödlampor är ofantligt mycket större, hela 27 gånger, jämfört med LED-lampor. En annan viktig sak att göra under julen är att inte låta lampor stå på och lysa i onödan. Vi vill såklart inte ta bort mysbelysningen, men att fundera en extra gång på hur mycket mervärde en lampa som står igåg hela natten egentligen ger kan vara en bra idé.

 

Ytterligare en möjlighet, för att få en än mer hållbar jul, är att investera i hållbara julklappar. Med hållbara julklappar menar klappar med fokus på kvalitet snarare än kvantitet. Man kan också kika på andrahandsmarknaden eller titta efter prylar med miljömärkning.

Vi förespråkar gärna att man bidrar med att ge bort någonting till en ideell organisation, istället för att ge någonting till någon som redan har allt. Dessutom så ger färre julklappar mer tid för julstämning och gemensamt julbak.

 

När det vankas julbord, välj mer grönsaker och ställ in siktet på eko. Det betyder inte att man ska ge upp de mattraditioner vi har, utan snarare att man kan justera den klassiska anrättningen så att den får en lite mer grönare och ekovänlig framtoning. Exempelvis kan de svenska klassikerna brysselkål, rödkål, grönkål och olika betor få större plats på julbordet. Andra saker som kan avnjutas är griljerad rotselleri, svartrot samt en mer ovanlig sillvariant gjord av aubergine. För den som vågar att testa nya saker är utbudet stort vad gäller vegetariska alternativ.

Vid köp en skinka kan man med fördel välja att köpa en ekologisk variant. Om det vankas fisk och skaldjur till julbordet är det viktigt att de är grönlistade enligt WWF:s fiskguide. Det är också viktigt att vara uppmärksam så att inte kaffe, russin, citrusfrukter och choklad är rikligt besprutade, utan att de är ekologiska genom hela produktionsledet.

 

Vid val av julgran gäller det att välja en giftfri julgran. Det är vanligare än man kanske kan tro att odlade granar är besprutade med kemiska bekämpningsmedel som kan göra skada för bin och även havslevande organismer. När nu julen står för dörren och man ska införskaffa sin julgran är det viktigt att man letar efter KRAV-märkta granar, alternativt ekologiska granar.

 

När sedan julen är över är det viktigt att sortera julens avfall. Då tornar den stora frågan upp, var ska allt återvinnas? Presentpapper och kartonger ska slängas i restavfall, brännbart. Dessa sorteras nämligen som pappersförpackningar. Det är dock viktigt att ta bort silvertejp och klister innan man kastar det i soppåsen. Andra saker som går i soppåsen är presentsnören och ljusstumpar, julkort samt kuvert. Frigolit däremot sorteras oftast som plastförpackningar. Sillburkar och andra glasburkar går i färgat och ofärgat glas, men locket ska i metallinsamlingen.

Att köpa för mycket mat må vara hänt även om det är någonting som ska undvikas i den mån det går. Behövs det slängas mat slängs det med fördel i en kompost om man har någon sådan, har man ingen sådan så slängs det i matavfallspåsen. När det gäller att återvinna marschaller och värmeljushållare ska dessa till metallinsamlingen. Det är viktigt att vara observant och lossa vekställaren så att aluminium och stål återvinns var för sig.

Trasiga juldekorationer går i soppåsen om det inte skulle vara någon form av elektronik eller om de innehåller batterier. Saker som sorteras som elektronik är bland att el- eller batteridrivna dekorationer, ljusstakar och ljusslingor. Dessa saker ska lämnas på en återvinningsstation. Julgranen lämnas också på återvinningsstation då den räknas som trädgårdsavfall. En del ställen som säljer granar erbjuder även tjänsten att ta tillbaka granarna för att sedan återvinna dem.

http://atervinningsbar.se/ kan man läsa mer om hur man återvinner olika saker efter julfirandet.

Närproducerat, småskaligt och klimatsmart!

Verve utmanar marknaden med ett nytt sätt att köpa och sälja el - som sluter cirkeln på ett hållbart sätt. Vi är en del av E.ON och med elavtal hos oss får du förnybar energi från en gård nära dig, som du själv väljer. Påslaget på elen går till den producent du själv väljer.