Nu är det snart jul igen!

Och med den familjära julkänslan, kommer också i slutet av månaden en elräkning som heter duga. Här följer några saker att tänka på gällande både elförbrukning, miljö och säkerhet:

 

1.      Välj Led-lampor.

Kan verka självklart, men många underskattar ändå vilken enorm skillnad Led-lampor gör för din elförbrukning. I en vanlig 7-armad adventsljusstake så innebär bytet ungefär 27 gånger mindre el. De har dessutom en 10 gånger längre livslängd.

 

2.      Byt ut dåliga sladdar och kontakter

Eftersom den belysning som en månad per år får komma fram i dagens ljus, mer eller mindre misshandlas när de sedan ska tillbaka ned i lådan (som suspekt nog verkar ha krympt), så bör man undersöka dessa innan man kopplar in dem. Uppkommer sprickor, eller andra skador så är de inte säkra att använda och bör kasseras!

 

3.      Kontrollera transformatorn

Många ljusslingor har transformatorer av dålig kvalitet, och kan ofta utgöra en brandfara. Undvik därför att lägga dessa på, eller alltför nära, något lättantändligt.

Känn efter ifall transformatorn blir varm efter lång användning.

Byt heller aldrig transformator mellan ljusslingor. Använd alltid originalet.
Om du är osäker på hur du vet vilken kvalitet din ljusslinga har? Kika på märkningen. S-märkta produkter är av säkrare kvalitet än CE-märkta.

 

4.      Använd aldrig inomhusbelysning utomhus.

Speciellt här i Skåne där det är större risk för regn och rusk, än snö på julafton. Ljusslingor är ofta känsliga för fukt, vilket kan innebära livsfara om någonting går snett.

 

5.      Tänk på grannsämjan

Det är ekonomiskt lönsamt att inte starta en pynttävling med grannen. Syns ditt juldekorerade hus från rymden, kan du också lita på att det kommer märkas på din elräkning. Så häng upp ljusslingor med måtta!

 

6.      Ifall du åker bort över julen.

Utöver att räkna alla dina barn med i bilen, så är en bra idé att kika så alla apparater är helt avstängda, och inte på stand-by-läge.  Ett annat tips är att sänka värmen när du åker bort. 1 grad värmesänkning minskar i genomsnitt energianvändningen med 5%.

 

I övrigt önskar vi på Verve er alla en riktigt God Jul och ett gott nytt år!

Närproducerat, småskaligt och klimatsmart!

Verve utmanar marknaden med ett nytt sätt att köpa och sälja el - som sluter cirkeln på ett hållbart sätt. Vi är en del av E.ON och med elavtal hos oss får du förnybar energi från en gård nära dig, som du själv väljer. Påslaget på elen går till den producent du själv väljer.