Går det att bli helt och hållet självförsörjande – alltså att producera sin egen el – och hur gör man för att bli det? Mikael och Marie-Louise Bornéus är delägare i det familjeägda företaget Skånebeslag som, med en tydlig miljöpolicy, arbetar hållbart i allt från produktion till att de valt att samla alla tänkbara tjänster under ett och samma tak. Detta för att eliminera färdkostnader till och från olika butiker och fabriker. Och år 2015 installerade Skånebeslag sitt första solcelltak som ett startskott för att, i framtiden, kunna producera all sin egen el – och dessutom fortsätta dela med sig av överskottet till andra.

Från källarlokal till stort helhetskoncept 
Mikael och Marie-Louise är syskon och har vuxit upp i beslagbranschen. 1972 startade deras pappa, Lars Bornéus, sin verksamhet i en källare på Bennets väg på Rosengård och tio år senare kom hans son Mikael in i företaget. Och efter sammanlagt 23 år i källarlokalen började de nu bli trångbodda.

I början av 90-talet rådde en stor finanskris i Sverige och när vi frågade banken om lån för att bygga nytt, så fick vi som svar att det var onödigt i och med att det redan fanns så många befintliga, tomma lokaler. Och Malmö stad var i sin tur inte särskilt intresserade av att ha fler småföretag, men – i Burlöv såg vi möjligheterna. Banken tyckte dock att Burlöv låg för långt ut och sa att ingen skulle kunna etablera sig där ute. Det var bara åkerstycke enligt dem. Men vi sa: “Detta eller inget!”. Till slut hjälpte kommunen oss och vi fick hyra marken.

Från början skötte vi allt själva – allt från att ta emot samtal från kunder, till att lägga beställningar och packa ordrar – men 2001 började vi anställa fler. Och sedan dess har det bara ökat. En annan milstolpe för oss är 2010 då vårt snickeri startade. Och det är fantastiskt att vi kan samla all kompetens, kunskap och alla tjänster under ett och samma tak, berättar Mikael och Marie-Louise

”Vi vet ju faktiskt att solen alltid skiner någon gång i alla fall – så varför inte ta tillvara på det?”

Att jobba hållbart är A och O
För Mikael, Marie-Louise och resten av medarbetarna på Skånebeslag så är det viktigt att alltid arbeta hållbart och värna om miljön. Och med en gedigen miljöpolicy innehållande punkter som bland annat: “Att beakta miljöaspekter i verksamhetens alla led”, “Att eftersträva miljöförbättringar utöver de minimikrav som ställs genom lagar och förordningar”, och “Att kontinuerligt kompetensutveckla företagsledningen och medarbetare i miljöfrågor”, så ser de till att allt de gör, görs kvalitativt och miljövänligt.

Vi tänker hållbarhet i allt vi gör. Det kan vara allt från att vi tillverkar hållbara badrumsskåp i kompaktlaminat som inte ruttnar, rostar eller sväller – och alltså inte behöver slängas eller bytas ut direkt – till att vårt snickeri är FSC-certifierat. För oss är det viktigt med kvalitet framför kvantitet, och vi gör allt för att ta tillvara på det som faktiskt finns tillgängligt. Dessutom så har vi ett helhetskoncept – det vill säga beslag, fastighetsförnödenheter och snickeri – där vi samlat alla tjänster under ett och samma tak. Detta dels för att våra kunder ska slippa köra runt till fyra olika företag och sitta i bilen halva dagen, och dels för att minska transporter – och således minska på onödigt avgasutsläpp – mellan tillverkning och lager. Hos oss får man helt enkelt hjälp med allt man behöver, och om något är trasigt så lagar vi det så att folk inte ska behöva köpa nytt hela tiden, fortsätter Mikael och Marie-Louise.

”Vårt mål är att bli självförsörjande på elfronten, och med flera solcelltak är vi inte långt ifrån vår önskan.”

Solceller – en väl värd investering
Med ett gynnsamt läge för sol, och ett ständigt behov av el i produktionen, så installerade Skånebeslag sitt första solcelltak år 2015. Idag har de två tak täckta med solceller, och fler ska det bli. För Skånebeslag har installationen bland annat inneburit minskade kostnader, minskad elförbrukning och minskat utsläpp – utan att de behövt göra några större uppoffringar.

För oss är det en trygghet att inte behöva sitta i händerna på någon annan, och att vi internt kan hålla koll på våra elpriser. Vi blir helt enkelt mycket mindre sårbara. Vårt mål är att bli självförsörjande på elfronten, och med flera solcelltak är vi inte långt ifrån vår önskan. Vi vet ju faktiskt att solen alltid skiner någon gång i alla fall – så varför inte ta tillvara på det? När vi installerade våra sollcelltak så fick vi hjälp av Gari Ecopower, och vad vi vet så finns det inga som är lika passionerade och brinner lika mycket för solenergi som de gör. Vi är oerhört tacksamma för deras hjälp och det känns fantastiskt att kunna stötta och jobba med lokala och mindre företag – vi har ju faktiskt själva varit små en gång i tiden. Samma sak gäller samarbetet med Verve – för oss är det viktigt att arbeta med företag med hjärta, kunskap och ett genuint engagemang, säger Mikael och Marie-Louise.

”Det som driver oss är att vi inom en snar framtid ska bli helt självförsörjande och producera all vår egen el här och fortsätta bidra utåt med överskottet.”

Drömmen om att bli helt självförsörjande
För Skånebeslag är visionen framåt att snart vara helt självförsörjande. Och med två tak täckta med solceller, och ett tredje på gång, är de inte långt ifrån att nå sitt mål.

I framtiden vill vi ha el- och solcellsbilar med tillhörande laddningsmöjligheter som dessutom våra kunder ska kunna dra nytta av när de ändå besöker oss . Men – vi vill även att man ser över produktionen av elbils-batterierna, för det är en sak man lätt glömmer i hela den här elcirkusen: “Hur länge håller batterierna?” och “Vad händer med dem sen?”. Sedan vill vi även installera ännu ett solcelltak. Kort och gott – det som driver oss är att vi inom en snar framtid ska bli helt självförsörjande och producera all vår egen el här och fortsätta bidra utåt med överskottet, avslutar Mikael och Marie-Louise.

Tack så mycket Mikael och Marie-Louise Bornéus!

Närproducerat, småskaligt och klimatsmart!

Verve utmanar marknaden med ett nytt sätt att köpa och sälja el - som sluter cirkeln på ett hållbart sätt. Vi är en del av E.ON och med elavtal hos oss får du förnybar energi från en gård nära dig, som du själv väljer. Påslaget på elen går till den producent du själv väljer.