El som smakar gott

El som smakar gott

Det kanske låter konstigt när vi menar att det finns el som smakar gott. Men det gör det faktiskt – iallafall när vi pratar om att det smakar gott för miljön. Vi vet sedan länge att energi från fossila bränslen är dåligt för miljön. Men vad är då egentligen den mest miljövänliga elen? Vilken el tycker miljön smakar bäst?

Bra Miljöval märkning

När el är märkt med Bra Miljöval så är det enligt Naturskyddsverket den mest hållbara elen som finns just i dagsläget. För att få sälja sådan el behöver företaget och elen uppfylla vissa krav, vilka sedan oktober 2021 har blivit ännu hårdare. På det här sättet kommer miljön inte att få sura uppstötningar av den dåliga smaken från fossila bränslen.

På tal om sura uppstötningar kan det vara ett problem även för människor. Om du har problem med det kan du klicka in här. Hur detta kan liknas med miljön och dess påverkan av vår energiförbrukning är att om du stoppar i dig dålig mat och gör saker som inte är bra för dig så kommer du tillslut att bli förstörd. Vilket också miljön kommer att bli om den fortsätter att matas med miljöfarliga bränslen och el.

Grön el?

Har du hört talas om uttrycket “Grön el”? Det kan låta som att grön el är el som är miljövänlig och som uppfyller vissa krav. Men så är inte alltid fallet. Grön el är el som kommer från förnybara elkällor – men det betyder inte alltid att det är bra.