Imponerande miljöinitiativ landet runt

Det pågår många viktiga miljöinitiativ i Sveriges alla kommuner gällande förnybar energi och återvinning. Inom alla tänkbara branscher, inklusive finansbranschen och besöksnäringen, som har så stor påverkan på vilken värld vi lämnar över till framtida generationer. Allt från stora matbutikskedjor till enskilda hotell, som till exempel Vox Hotell i Jönköping, gör vad de kan för att gynna framtidsutsikterna med sina resurser och vad som är möjligt just nu.

Men det är inte bara företag och stora organisationer som påverkar miljön, även om det är lätt att glömma bort den kraft vi alla sitter på att göra förändringar i världen. Som privatperson och småföretagare finns det också klimatsmarta rutiner! Det mest uppenbara kanske är att man kan cykla istället för att åka bil, eller resa kollektivt om det är för långt att cykla. Enligt Naturvårdsverket står transporter för en tredjedel av Sveriges utsläpp av växthusgaser och visst är det inte bara miljön som lider, utan även den personliga hälsan. Om man cyklar och går oftare så blir kroppen glad.

En mindre uppenbar grej som vi börjar inse mer och mer just nu är att det går väldigt bra att jobba hemifrån en eller två dagar i veckan, om man har ett yrke där det funkar. Så länge man kan disciplinera sig själv kan det också vara skönt att ha en dag hemma istället för på kontoret. Kom ihåg att stänga av skärmar och datorer när du inte använder dem, ät vegetariskt då och då, så har du kommit en bit på väg och bidragit till en bättre värld.