Att leva mer miljösmart handlar inte bara om att använda mindre energi, äta mer ekologiskt och vegetariskt eller att använda bilen så lite som möjligt. Hur och vad du konsumerar har också väldigt stor betydelse för det klimatavtryck du gör. Det spelar ingen roll vad du planerar att köpa. Det finns alltid bättre val än andra som du kan göra. Vi listar de saker som du bör tänka på när du gör ditt nya inköp av champagneglas från confidentliving eller en ny tröja på rean!

Köp endast det du behöver

De flesta av oss överkonsumerar på ett eller annat sätt och detta kräver enorma resurser. Så det allra viktigaste som du kan göra är att begränsa dina inköp så mycket som du kan. 

Handla inte saker som endast hamnar i något skåp och samlar damm, undvik reor då det oftast är där man gör dåliga beslut och innan du ska köpa något nytt klädesplagg se om du redan har något liknande hemma som du kan använda istället. En annan stor fördel är att du kommer spara stora summor som du istället kan använda till roligare saker än konsumtion!

Handla begagnat

Mycket av det som slängs är fullt fungerande saker som skulle kunna användas på nytt av någon annan. Så om du försöker handla så mycket som du kan begagnat kan du spara både på miljön och plånboken. Det finns många onlinebaserade hemsidor som säljer begagnade prylar och kläder. Däribland Tradera och Blocket. Eller så kan du kika på loppis i närområdet.