Spar energi under vintern

Nu står vintern bakom hörnet igen och vi tänkte gå igenom några enkla och smarta tips för att friska upp minnet om hur man kan vara smart med sin energi där hemma under vinterhalvåret. Kanske det mest uppenbara och självklara är att man kollar drag runt fönster och dörrar för att se om det är tätt eller ej. Drag kan skapa väldigt stora problem då värmen slinker ut väldigt snabbt om man inte har tillräckligt tätade fönster! Det är också väldigt enkelt att åtgärda detta problem genom att täta och uppdatera tätningslisterna om det behövs. Oavsett om du har ditt boende i Åre eller Göteborg så har du mycket tjäna på det!

Sedan kan ni gå igenom ventilationen, elementen och luftvärmepumpen. Om det känns som att elementen ger dålig värme så är det kanske dags att lufta dem. Det är inte svårt alls, men om man inte själv är så händig så kan man lätt få hjälp med det av en expert. När elementen är ordentligt luftade rör sig värmen jämnt över hela elementet istället för att fastna i vissa delar elementet, vilket gör stor skillnad när det blir kallt om vintern.

Luftvärmepumpen kan behöva rengöras då och då, eftersom det kan uppstå blockeringar när det kommer in löv eller annat skräp. Detsamma gäller ventilationen, där det ofta samlas damm och annat småskräp som behöver rensas och rengöras med jämna mellanrum. Ägna en dag åt detta och gå igenom det steg för steg så kan du se fram emot en varm och skön vinter.