Tips för att spara el

Bara för att du har grön energi eller förnybar el ska du inte göra av med mer än du behöver. Att spara på elen är bra för miljön och för din plånbok. Därför kommer vi att ge dig lite tips på hur du kan spara el utan att behöva göra jättestora förändringar i livet. Det krävs inte att du ska byta livsstil eller tänka om helt för att du ska spara el. Utan snarare så finns det två vardagliga saker som du kan göra, som gör skillnad men inte kräver så mycket av dig.

Släck efter dig


Behöver du verkligen ha lampan tänd när det är ljust ute? Eller måste du ha exakt alla lampor hemma tända – räcker det inte med en eller två? Att släcka lampor kan spara mycket el och det är ju bara onödigt att en lampa är tänd i ett rum som du inte ens är i. Släck lampan i badrummet när du går därifrån, släck lamporna i TV-rummet för att få en mysigare känsla och samtidigt spara på elen. Försök att få in en vana att släcka en lampa när du inte längre använder den, så som när du lämnar ett rum.

Stäng av


Att stänga av en teknisk apparat är inte samma sak som att sätta den på stand-by. När du stänger av din TV sätts den egentligen bara på stand-by. Det du behöver göra för att stänga av TV:n är att dra ut kontakten ur vägguttaget. Samma sak är det med brödrostar och andra apparater som inte används men ändå har kontakten i. Dra ut kontakten och spara mycket mer el.